School at Sea

Met 37 leeftijdsgenoten
 in zes maanden tijd
 op een groot zeewaardig zeilschip
 2x de Atlantische Oceaan oversteken,
 verantwoordelijk worden voor het zeilen van het schip 
en 
ondertussen ‘gewoon’ je schoolwerk doen


Sail away from the safe harbor
Catch the trade winds in your sails 
Explore. Dream. Discover
- Mark Twain -  

Droom

School at Sea is zelf ook begonnen als droom. Directeur Monique Touw is oud-kapitein en heeft zelf veel op tall ships gevaren. Ze zag toen met eigen ogen dat een langdurige tocht over de oceaan de ontwikkeling van jongeren een enorme impuls geeft. In 2011 werd haar droom werkelijkheid. 

Talentontwikkeling

School at Sea gaat over talentontwikkeling. Leerlingen komen met zo veel mogelijk activiteiten in aanraking zodat ze er achter kunnen komen waar hun interesses en hun talenten liggen. 
Het programma van School at Sea is gebaseerd op verschillende pedagogische en psychosociale theorieën en de methodiek houdt rekening met de ontwikkelingsfase van de leerlingen. 

Ontdekkingsreis

School at Sea is voor de leerlingen één grote ontdekkingsreis. Het ontdekken van de zee en het leven aan boord van een klassiek zeilschip. Het ontdekken van andere landen en hun bevolking. Het ontdekken van zichzelf en de anderen aan boord. 

Ervaringsleren

De kracht van het programma ligt in de combinatie van ervaringsleren en het normale schoolcurriculum.  School gaat gewoon door. Om de dag hebben de leerlingen een studiedag en een wachtdag.

Studiedagen

Op studiedagen werken de leerlingen aan hun schoolvakken via zelfstudie. Ze worden daarin begeleid door eerstegraads vakdocenten aan boord. Het doel is dat de leerlingen zonder achterstand terugkeren op school en ‘gewoon’ overgaan naar het volgende leerjaar. 

Excursies

Aan land worden de studiedagen excursies en gaan de leerlingen de geleerde stof in praktijk brengen. Zo doen ze bijvoorbeeld onderzoek in de natuur en ontmoeten ze leeftijdsgenoten, waarmee ze ervaringen uitwisselen en kennis maken met de lokale cultuur.  

Wachtdagen

Op wachtdagen ligt de focus op het schip en het varen. Taken die bij de wacht horen zijn het zeilen van het schip, het huishouden aan boord en allerlei verschillende klussen aan boord. 

Reilen en zeilen

Als volwaardig bemanningslid leren de leerlingen alles wat nodig is om een groot zeilschip te kunnen varen. Naast het leren zetten van de zeilen, komen daarbij onder meer astronavigatie en meteorologie aan bod.  Maar ook koken en het scheepsonderhoud vallen daaronder. Onder leiding van een kok leren ze hoe je eten aan boord bewaart, hoe je een gezonde maaltijd verzorgt en hoe je kookt voor grote groepen. Van de machinist krijgen de leerlingen instructies over motoronderhoud en dragen ze bij aan het onderhouden van het schip. 

Scheepsovername

Alle opgedane kennis en vaardigheden komen samen in de zogenaamde scheepsovername. Alle leerlingen werken dan samen om het schip veilig en schoon in de volgende haven af te meren.  
De bemanning blijft op de achtergrond en grijpt alleen in als de veiligheid in het geding is. 

Veiligheid staat tijdens de gehele reis uiteraard voorop. Leerlingen worden dan ook volledig getraind in alle procedures aan boord. 

Persoonlijke groei

Aan boord van een tall ship groeit je karakter. Zeezeilen maakt volhardende en initiatiefrijke leiders van bescheiden, verlegen volgers. 

Kortom, School at Sea is één grote ontdekkingsreis. Met als doel bij te dragen aan de persoonlijke groei van elke leerling tot een zelfbewust persoon die met levenslust, levenservaring en vertrouwen de wereld in stapt.

mijn fantastische zakelijke supporters

Donaties zijn van harte welkom op NL58 ASNB 0942 2490 97 t.n.v. T.R. Vrehen